fredag 28 mars 2014

ALMA-priset till Barbro Lindgren


Den svenska författaren Barbro Lindgren har tilldelats 2014 års ALMA-pris. Hennes produktion omfattar bilderböcker, lyrik, teaterpjäser och ungdomsböcker. Sedan debuten 1965 har hon givit ut ett hundratal titlar översatta till ca 30 språk.
Juryns motivering lyder:
Barbro Lindgren är en litterär nydanare. Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet.
Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Priset överlämnas till författaren i samband med en ceremoni på Stockholms Konserthus den 2 juni 2014. Prissumman är 5 miljoner kronor.
Barbro Lindgren är född 1937. Hon har en konstnärlig utbildning och har själv illustrerat flera av sina böcker. Hon debuterade 1965 med Mattias sommar. 1979 påbörjade Barbro Lindgren ett mångårigt samarbete med illustratören Eva Eriksson. Deras största succé är småbarnsbilderböckerna om Max, som handlar om äventyr i ett litet barns liv.
Barbro Lindgren har också skrivit den självbiografiska dagboksserien Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner (1971-73) för äldre barn, samt böcker för vuxna.
Hennes berättelser är ofta humoristiska och alltid med en alldeles egen varm ton som talar direkt till barnet, vare sig det gäller roliga upptåg eller allvarliga funderingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar