Kriminalreportern Katarina Wennstam slog igenom med reportageböckerna Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman, där hon diskuterade våldtäkt, sexuellt våld och övergrepp mot kvinnor.
När hon gick över till att skriva spänningsromaner, fortsatte hon på samma tema. 2004 kom romanen Smuts som handlade om trafficking och sexhandel, Den följdes av Dödergök (2008) om polisers våld i hemmet, samt Alfahannen (2010), som handlar om sextrakasserier och våld i filmbranschen.
Stenhjärtat är andra delen i Katarina Wennstams trilogi med advokaten Shirin Sundin och kriminalinspektören Charlotta Lugn. De är två kvinnor i en värld präglad av manliga karriärer och manligt våld.
Stenhjärtat handlar om den lilla flickan Gloria, sex månader gammal, som utsatts för ett brott. Mamman kommer inrusande med henne till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm en mörk kväll strax före jul. Gloria andas inte, men varken mamman eller pappan kan förklara vad som har hänt. Snart ser man att Gloria har svåra hjärnskador och allt pekar på att någon har skakat Gloria så våldsamt att hon sannolikt inte kommer att överleva.
När misstanken om brott väcks, blir det kriminalkommissarie Charlotta Lugns och Shirin Sundins uppgift att ta reda på sanningen. Det kommer inte att bli någon god jul, varken för Gloria, hennes syskon eller mamma Pernilla och pappa Andreas.
Katarina Wennstam kan sitt ämne och när hon beskriver Glorias skador man blir djupt berörd. Hur kan någon göra detta mot ett litet barn? Brist på sömn och långvarig press kan få alla ur balans, men de allra flesta har en spärr som hindrar att de tar till våld, särskilt mot små barn.
Shirin och Charlotta påverkas båda av utredningen och lilla Glorias öde. Parallellt med att brottsutredningen framskrider får vi följa deras privatliv och egna problem.
Stenhjärtat är en spännande deckare om ett svårt och tabubelagt ämne, våld mot barn inom familjen. Katarina Wennstam har något viktigt att säga och hon gör det bra.
Finns boken att låna? Klicka här!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar