tisdag 16 mars 2010

Flickvännen

En av de nominerade till Sveriges radios romanpris 2010 var "Flickvännen" av Karolina Ramqvist. Boken tilldelades tidningen Vi:s litteraturpris 2009.

Hur ofta har man inte läst böcker eller sett filmer om gangsters och deras liv med vapen och brott? Nästan alltid är det män som skildras och en manlig värld.
Men hur är det att vara den som lever med en gangster? I boken "Flickvännen" försöker Karolina Ramqvist ge ett svar. Boken handlar om Karin som är tillsammans med John. Han är gangsterledare och handlingen utspelar sig under några dagar när John är borta på ett "jobb". Karin går omkring hemma i villan och väntar. Hon har utegångsförbud och hela hennes tillvaro kretsar kring att John ska ringa på mobilen och tala om att han lever. Karin funderar på hur det kommer sig att hon, en helt vanlig tjej, har blivit tillsammans med en tungt kriminell man. Hur kan hon älska en man som försörjer sig på brott och våld? En man som hennes familj och vänner tar avstånd från. Är det verkligen så här hon vill leva? Ska hon ta steget att lämna John?
Det är ett långsamt tempo i boken, som speglar Karins långsamma tillvaro. Det händer inte så mycket, istället får man ta del av Karins tankar. Som läsare dras man in i boken och funderar över Karins liv. Hur kan hon blunda för vad John gör och varifrån pengarna kommer? Bryr hon sig inte alls om offren för Johns våld? Vill hon bara leva ett bekvämt liv och slippa arbeta? Men varför gömmer hon i så fall sina p-piller för John, som ingenting hellre vill än att de ska skaffa barn?
Finns boken att låna? Titta här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar