onsdag 31 mars 2010

När barnet lagt sig

Michael Nyqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Just nu kan man se honom på Dramaten i Jane Eyre, på TV i Millenium och på bio i filmen Änglavakt.

I höstas debuterade Nyqvist som författare med sin självbiografi, "När barnet lagt sig". Där berättar han om vad som har format honom, hur det gick till när han fick veta att han var adopterad och om sökandet efter de biologiska föräldrarna.
Nyqvist växte upp som ett mycket älskat barn, men adoptionen var inget man pratade om. I tonåren kände han sig vilsen och när han själv blev pappa blev det viktigt att få veta varifrån han kom och att hitta sin identitet.
Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och Michael Nyqvists sätt att skriva. Det är en lågmäld och gripande berättelse, som också innehåller glimtar av glädje. Nyqvist berättar i korta återblickar om viktiga händelser i livet och fokuserar mer på privatpersonen Michael än på den berömde skådespelaren.

Se här hur Michael Nyqvist själv presenterar sin bok (från Youtube) :


Finns boken inne? Titta här!

fredag 26 mars 2010

Den som inte tar bort luddet ska dö!

Vilka är det som skriver dessa arga lappar som man kan hitta i tvättstugor, studentkorridorer, kontorspentryn och på andra ställen där människor ska samsas om utrymmet?
Komikern David Batra har sedan han var barn fascinerats över detta och samlat på sig en mängd lappar från hela Sverige. En del lappar är korta enradingar, andra långa som uppsatser.

I boken "Den som inte tar bort luddet ska dö!" visar han upp en del av dessa lappar. De kommer från tvättstugor, trapphus och affärer och andra platser. Man kan roas och förfäras över det som lappskrivarna formulerat och undrar vad som ligger bakom en del formuleringar...

Finns boken inne? Titta här!

tisdag 16 mars 2010

Asha Ali

Asha Ali är en ny, spännande stjärna på musikhimlen. År 2006 gav hon ut sitt debutalbum Asha Ali, för vilken hon nominerades till en grammis och P3 guld. Förra året kom hennes uppföljare Hurricane.
I musiktidningen Groove skriver Gary Landström: ”Albumet är en lisa för själen om man har ont, men funkar som en tankeställare om man är lycklig. Mitt i prick således. Och dessutom framförd med sån känsla och precision att man inte kan annat än att beundra all vuxenpoäng som trillar in efter en genomlyssning”.
Hennes röst påminner ibland om Kate Bush och musiken är ”fluffig soulpop” som Anders Nunstedt, Expressen beskriver den. Det är bara att hålla med.
Ett av spåren från skivan, The time is now, har spelats flitigt i en reklamfilm för Saab i höstas.

Finns skivan inne? Titta här

Salem al Fakir

Melodifestivalaktuelle artisten Salem al Fakir släppte 2009 albumet Astronaut, uppföljaren till debuten This is who I am, för vilken han belönades med fyra grammisar 2008. Han var nominerad till hela åtta grammisar för den skivan.
Musiken på Astronaut är själfull, modern pop med smakfull kryddning från 60-, 70-, och 80-talen. Precis som på This is who I am har Salem producerat skivan själv men den här gången medverkar också andra musiker. På ett spår medverkar dessutom Sveriges Radios Symfoniorkester.
Första singeln från Astronaut, It´s only you (part II), har varit soundtrack i en reklamfilm för Volvo.
Astronaut är en skiva att lyssna på när solen börjar värma och våren väntar runt hörnet. Man blir glad och varm av Salems musik.

Finns skivan inne? Titta här

Flickvännen

En av de nominerade till Sveriges radios romanpris 2010 var "Flickvännen" av Karolina Ramqvist. Boken tilldelades tidningen Vi:s litteraturpris 2009.

Hur ofta har man inte läst böcker eller sett filmer om gangsters och deras liv med vapen och brott? Nästan alltid är det män som skildras och en manlig värld.
Men hur är det att vara den som lever med en gangster? I boken "Flickvännen" försöker Karolina Ramqvist ge ett svar. Boken handlar om Karin som är tillsammans med John. Han är gangsterledare och handlingen utspelar sig under några dagar när John är borta på ett "jobb". Karin går omkring hemma i villan och väntar. Hon har utegångsförbud och hela hennes tillvaro kretsar kring att John ska ringa på mobilen och tala om att han lever. Karin funderar på hur det kommer sig att hon, en helt vanlig tjej, har blivit tillsammans med en tungt kriminell man. Hur kan hon älska en man som försörjer sig på brott och våld? En man som hennes familj och vänner tar avstånd från. Är det verkligen så här hon vill leva? Ska hon ta steget att lämna John?
Det är ett långsamt tempo i boken, som speglar Karins långsamma tillvaro. Det händer inte så mycket, istället får man ta del av Karins tankar. Som läsare dras man in i boken och funderar över Karins liv. Hur kan hon blunda för vad John gör och varifrån pengarna kommer? Bryr hon sig inte alls om offren för Johns våld? Vill hon bara leva ett bekvämt liv och slippa arbeta? Men varför gömmer hon i så fall sina p-piller för John, som ingenting hellre vill än att de ska skaffa barn?
Finns boken att låna? Titta här!

måndag 15 mars 2010

Och vinnare är...

Aris Fioretos fick Sveriges Radios Romanpris 2010 för ”Den siste greken”. Lyssnarjuryns motivering lyder:
Med språklig vighet och träffsäkerhet hanterar Aris Fioretos komedi såväl som tragedi i denna roman om hem, exil och människans historia. Den ofrivillige hjälten Jannis gör resan från grekiska bergstrakter till den skånska slätten till en oförglömlig läsfest.
Läs mer om Romanpristagaren här!

Finns boken att låna? Titta här!

söndag 14 mars 2010

Vem vinner Sveriges radios romanpris 2010?

Sex svenska romaner är nominerade till Sveriges Radios romanpris. I morgon måndag avgörs vem som vinner priset på 30 000 kronor.
Flera av romanerna har varit eller är aktuella även för andra litteraturpriser. Per Agne Erkelius/Hotel Galijca och Aris Fioretos/Den siste greken var nominerade till Augustpriset, Karolina Ramqvist/Flickvännen vann VI:s litteraturpris nyligen och Monika Fagerholm/Glitterscenen är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2010.

fredag 12 mars 2010

Sök stipendier


Behöver du pengar för att kunna studera utomlands? Kanske du funderar på att söka ett stipendium?
Global Grant är världens största databas med information om hur du kan söka bidrag, stipendier, stöd och anslag från hela världen.
Du kan söka pengar för bland annat studier, utbildning och undervisning på alla nivåer, rekreation, kultur, konst och musik, miljöarbete och alla andra tänkbara ideella projekt.

torsdag 11 mars 2010

500 days of summer

I en traditionell kärleksfilm vet vi alla upplägget…
Kille möter tjej, de blir förälskade och lever så småningom lyckliga i alla sina dagar. Troligen har paret en liten kris i mitten av filmen, men i slutet är allting gott igen.
Den här amerikanska filmen vänder på alla begrepp. Här vet vi från början att kärlekshistorien går i kras, och det är tjejen som gör slut.
Killen, som är otroligt förälskad, blir helt förkrossad.
För att komma igenom sorgen tänker han tillbaka på olika perioder under deras 500 dagar tillsammans. Vad var det som gick fel?
Han kommer fram till något oväntat. Inte alls det han själv, eller vi tittare, förväntade oss!
Den här filmen känns modern och oförutsägbar, och innehåller både glädje och sorg!
DVD 1 timme och 35 minuter, barntillåten.
Se trailer
Finns filmen att låna? Titta här!

tisdag 9 mars 2010

Rea!

Nu är det reatider i affärerna. Vi på biblioteket vill inte vara sämre, på lördag den 13 mars startar vi vår årliga tidskriftsrea!
Vi behöver plats i magasinet och har därför gallrat massor av roliga tidskrifter. Här får du chansen att hitta härliga recept i Allt om mat och Laga lätt. Eller läsa om bilar i Bilsport och musik i Fuzz.
Kom och fynda!

söndag 7 mars 2010

Internationella kvinnodagen


I år firar Internationella kvinnodagen 100 år. Läs om kvinnors kamp för arbete, fred och kunskap på Göteborgs universitets webbplats Kvinnohistoriska portaler.

torsdag 4 mars 2010

Små barn kan! av Jorunn Hansson

Alla barn kan och vill lära sig! Det är det livet i mångt och mycket går ut på när man är liten. Det gäller bara att vi tar till vara på barnens naturliga nyfikenhet och uppmuntrar dem att lära.
I boken Små barn kan skriver Jorunn Hansson om barns utveckling och lärande från 0 till 5 år. Jorunn Hansson upp hur man som förälder kan främja sitt barns utveckling. Det handlar inte om hur man ska få sitt lilla barn att lösa avancerade matematiska tal eller tala flytande kinesiska. Istället ges tips på hur man med enkla och roliga övningar i vardagen kan utveckla de färdigheter som barnet redan har. Om man känner till barns olika utvecklingsfaser och ägnar tid åt sitt barn kan man på olika sätt stimulera barnets tidiga inlärning. Men, vilket betonas, det ska vara på lek och ske med glädje och på barnets villkor!
Finns boken att låna? Titta här!

onsdag 3 mars 2010

Snö

Det har fallit otroligt mycket snö denna vinter. I två dagar har man skottat taket på biblioteket och bokinkastet hittar man numera bakom en stor snöhög.
Det finns många romaner som handlar om snö på ett eller annat sätt. Låna på biblioteket och läs om andras upplevelser av snö!
  • Guterson, David, Snö faller på cederträden
  • Hemingway, Ernest: Snön på Kilimandjaro
  • Henriksen, Levi, Snö ska falla över snö som fallit
  • Høeg, Peter, Fröken Smillas känsla för snö
  • Pamuk, Orhan, Snö
  • Pilcher, Rosamunde, Snön som föll i april

Det finns också filmer som har snö som tema:

  • The ice storm
  • Ice age

måndag 1 mars 2010

Runner´s world

Längtar du efter att komma ut och springa?
Löpartidningen Runners World är ny tidskrift på biblioteket.
Den hjälper dig att komma igång och ger dig den vägledning du behöver. Du får träningsråd, läkarråd och vägledning om mat och dryck. Och så det allra viktigaste - inspiration.
Runners world utkommer med 11 nummer per år och är på svenska.